PREDSEDNIČKI IZBORI MOGU DA DONESU NOVINU? Žena bi prvi put U ISTORIJI ZEMLJE mogla postati PREDSEDNICA!
Gordana Siljanovska Davkova, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

izbori

PREDSEDNIČKI IZBORI MOGU DA DONESU NOVINU? Žena bi prvi put U ISTORIJI ZEMLJE mogla postati PREDSEDNICA!

Izborna tišina je stupila na snagu u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta

Objavljeno:

U Severnoj Makedoniji će sutra biti održani 11. redovni parlamentarni izbori zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora, na kojima će se građani opredeljivati između dva predsednička - Gordane Siljanovske Davkove i Steve Pendarovskog, kao i 17 izbornih lista kandidata za poslanike.

Izborna tišina je stupila na snagu u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta. Biračka mesta će biti otvorena od 7 do 19 sati. Glasanje se odvija u šest izbornih jedinica, a neke od koalicija i partija imaju liste samo za određene izborne jedinice.

Na izborima je 1755 kandidata, od kojih su 1002 muškarca i 753 žene. Teritorija Republike Severne Makedonije podeljena je na šest izbornih jedinica i u svakoj se bira po 20 poslanika, dok se tri poslanika bira po proporcijalnom modelu u jednoj izbornoj jedinici koja obuhvata Evropu, Afriku, Severnu i Južnu Ameriku, Australiju i Aziju. Na ovim izborima nema glasanja u dijaspori, pa će broj poslanika koji će biti izabrani biti 120.

Građani će tokom sutrašnjeg dana moći samo jednom da dođu na biračko mesto i glasaju za drugi krug predsedničkih i parlamentarne izbore, a identifikacija će biti sprovedena posebnim uređajem za otiske prstiju.

Bonus video:

01:42:35

PULS SRBIJE 06.05.2024

(Espreso/Agencije/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.